Ma t/m Vr van: | Zaterdag van: | Zondag zijn wij:

Wij repareren nu ook campers en grote bedrijfswagens!


Onderneming recensies
Vacatures

Bijna elke motor is uitgevoerd met een distributieriem of distributieketting. Wij leggen hier het verschil uit.

Distributieriem

De distributieriem is een getande riem die in moderne verbrandingsmotoren de overbrenging vormt tussen de krukas en een of meer nokkenassen. De nokkenas opent en sluit de kleppen, die zich doorgaans in de cilinderkop bevinden.

Niet elke auto heeft een distributieriem. De voordelen van een riem zijn dat hij minder geluid maakt, geen smering nodig heeft en lichter van gewicht is.

Een nadeel van een distributieriem is dat hij regelmatig vervangen dient te worden, doordat hij aan slijtage onderhevig is en daardoor zou kunnen breken. Wanneer dit gebeurt, kunnen de zuigers in de bovenste stand de geopende kleppen raken en ernstig beschadigen, wat zeer prijzige reparaties tot gevolg heeft. Bij extreme weersomstandigheden of indien zware prestaties van het voertuig worden geëist, dient de riem vaker te worden vervangen.

Distributieketting

Een distributieketting doet hetzelfde als een distributieriem, namelijk het overbrengen van de beweging van de krukas naar de nokkenas(sen). De nokkenas bedient vervolgens de kleppen. Het verschil met een distributieriem is, dat we hier niet spreken van een verstevigde riem maar van een ketting. Een distributieketting maakt over het algemeen meer geluid dan een riem, maar een distributieketting gaat wel langer mee. Steeds meer fabrikanten kiezen voor het gebruik van een ketting. Een distributieriem moet vaker vervangen worden en een distributieketting is bij veel auto’s onderhoudsvrij.

Wanneer moet ik mijn distributieriem vervangen?

De fabrikant schrijft voor op welke termijn dit moet gebeuren, dit verschilt per automodel. Wij kunnen voor u nakijken wanneer de distributieriem vervangen moet worden. Dit is voor elk type auto weer anders. Twijfelt u of de distributieriem moet worden vervangen? Kom gerust langs voor advies!

Wij monteren uitsluitend distributieriemen van A-merk kwaliteit.

Voor de juiste montage is speciaal gereedschap noodzakelijk en dit hebben wij voor de meeste auto’s in ons gereedschapsassortiment. Voor u een waarborg voor zekerheid, juiste montage en geen onnodige kosten!